YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ
Kısa İsmi: YYÜ TAR BİL DERG
YUZUNCU YIL UNIVERSITY JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES
Short Title: YYU J AGR SCI
ISSN 1308-7576

e-ISSN 1308-7584

Ana Sayfa
Yayın İlkeleri
Telif Sözleşmesi
Tüm Sayılar
Makale Takibi
İletişim
Linkler
Duyurular
PDF yazdır
Adilcevaz İlçesinde Yetiştirilen Mahalli Armut Çeşitlerinin Bazı Pomolojik Özellikleri

Araştırma Makalesi/Article

Tarık YARILGAÇ, Kenan YILDIZ

Geliş Tarihi: 18.01.2001
Sayfa: 9-12

Özet: Bu çalışmada, Adilcevaz (Bitlis) ilçesinde bulunan 15 mahalli armut çeşidinin (Mellaki I, Mellaki II, Mellaki III, Turş I, Turş II, Amasya I, Amasya II, Sarı Armut, Tavşan Başı, Şeker Armudu, Kum Armudu, Karçın, Sert Armut, Küçük Armut ve Kışlık Küçük Armut) bazı pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, incelenen çeşitlerde, meyve ağırlığı 368.02±20 g (Mellaki II) ile 89.73±8 g (Kışlık Küçük Armut), meyve boyu 9.52±0.50 cm (Mellaki II) ile 5.22±0.35 cm (Kışlık Küçük Armut), meyve çapı 9.00±0.45 cm (Mellaki II) ile 5.74±0.22 cm (Kışlık Küçük Armut), meyve eti sertliği 12.05±0.63 lb (Kışlık Küçük Armut) ile 3.81±0.55 lb (Kum Armudu) SÇKM %17.00 (Karçın) ile %9.80 (Tavşan Başı), Titre edilebilir Asitlik %0.240 (Sarı Armut) ile %2.451 (Turş I) arasında bulunmuştur. İncelenen çeşitlerden Mellaki I, Mellaki II, Mellaki III’ün yüksek meyve kalitelerinden dolayı standart çeşitler arasında yer almasının yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.

Anahtar kelimeler: Armut, mahalli çeşit, pomoloji

Some Pomological Characteristics of Local Pear Varieties Grown in Adilcevaz

Abstract: The study was carried out to determine some pomological characteristics of 15 local pear varieties (Mellaki I, Mellaki II, Mellaki III, Turş I, Turş II, Amasya I, Amasya II, Sarı Armut, Tavşan Başı, Şeker Armudu, Kum Armudu, Karçın, Sert Armut, Küçük Armut ve Kışlık Küçük Armut) grown in Adilcevaz (Bitlis). In the local pear varieties, fruit weights ranged from 368.02±20 g (Mellaki II) to 89.73 g (Küçük Kışlık Armut), fruit lengths ranged from 9.52±0.50  cm (Mellaki II) to 5.22±0.35 cm (Kışlık Küçük Armut), fruit widths ranged from 9.00±0.45 cm (Mellaki II) to 5.74±0.22 cm (Kışlık Küçük Armut), fruits firmness ranged from 12.05±0.63 lb (Kışlık Küçük Armut) to 3.81±0.55 lb (Kum Armudu) soluble solid contents ranged from %17.00 (Karçın) to %9.80 (Tavşan Başı), titrable acid contents ranged from % 0.240 (Sarı Armut) to %2.451 (Turş I ). In the result of the investigation, local pear varieties, Mellaki I, Mellaki II, Mellaki III were appreciated being included in standard cultivates due to their good fruit guality.

Key words: Pear, local variety, pomology

Makale Metni (PDF) PDF

Acrobat Reader

Makalenin tam metin olarak (PDF Formatında) okunabilmesi için Adobe Acrobat Reader programı gerekmektedir. Programı indirmek için aşağıdaki logoya tıklayınız.

Adobe-Reader

kişi online